Om Wonki Ware

Det er ikke mange keramikkverksteder igjen i verden der man fortsatt gjør alt for hånd – fra kjevling av leire og forming til påføring av mønster og farge. Men hos Wonki Ware holder man fortsatt på den ”gamle” metoden. Wonki Ware er brukskeramikk i særklasse. Laget til deg av et team av dyktige håndverkere fra byen George i Sør-Afrika, under ledelse av Di Marshall. Wonki er et slanguttrykk for rar, skakk, snål – så Wonki Ware betyr altså noe sånt som rare og snåle ting.

Og er det noe vi trenger i en verden som stadig mer higer etter det såkalt perfekte, og der vi mer og mer fjerner oss fra det menneskelige i våre idealer, så er det nettopp noe rart og snålt. Noe som er formet av menneskehender, noe som noen har brukt lang tid på å lage, steg for steg. Til deg. Og fordi den ene koppen eller skålen ikke er helt identisk med den andre koppen eller skålen, så er Wonki Ware som oss mennesker: Unike og perfekte – fordi vi ikke er perfekte.

Og nettopp derfor kan vi senke skuldrene litt – og slappe litt av.

En Wonki Ware-kopp er ikke bare en kopp, en Wonki Ware-tallerken er ikke bare en tallerken, en Wonki Ware-salatbolle er ikke bare en salatbolle. Det sies at man blir glad av å spise en viss type mat – spør du oss, blir man også glad av å spise PÅ og FRA en viss type keramikk…

Di og hennes team på 100 personer har gjennom Wonki Ware skapt en av Sør-Afrikas ledende keramikk-verksteder. George, der de holder til, er en liten kystby i Eastern Cape, langs den såkalte «Garden Route». Og fra dette keramikkverkstedet sendes ut årlig hundretusenvis av gjenstander som er håndlaget i alle ledd –  og hver eneste tallerken, kopp eller skål er skakk og snål på sin måte. Alle Wonki Wares produkter er giftfrie, tåler oppvaskmaskin og mikrobølgeovn – og er ment å vare og glede dets brukere i mange, mange år.

Wonki Ware jobber bevisst med å inkludere folk med ulike etnisk bakgrunn i sitt team av keramikere – og historien bak Wonki Wares kjennemerke – det skakke og snåle – handler nettopp om dette:

En ung arbeidssøkende sørafrikaner med Xhosa-bakgrunn kom til Di sitt verksted i 1999 og ba om jobb. Artwell hadde ingen bakgrunn eller erfaring fra keramikk, men til tross for dette, eller kanskje nettopp på grunn av dette – laget han en tallerken som var helt annerledes enn hva som i 1999 var den gjengse oppfatning av hvordan en tallerken skulle se ut. Den var skakk, funksjonell og vakker på samme tid. Artwells tallerken la grunnlaget for Wonki Ware-servisene, slik vi kjenner dem i dag, og Artwell selv ble etter kort tid produksjonsleder i bedriften.

På Wonki Wares store velkomstskilt ved veien står det:

”The great blessings of life is the existence of tomorrows – and having dreams to realize.” For Wonki Ware er dette med morgendagens velsignelse blitt svært så reelt – bestillingene fra inn- og utland strømmer på, og det er travel aktivitet fra morgen til kveld. Keramiker-teamet vet at morgendagen bringer jobb, skaperglede og sikker inntekt. Slikt blir det gode drømmer av.

Nedenfor her er det en liten video om Wonki Ware, presentert av Di selv. Vel verdt å se! Og du må gjerne besøke Wonki Wares egen nettside på www.wonkiware.com.